Top

Wat is emaille?

Emaille is een natuurproduct dat volledig met de hand wordt gemaakt. 

Elk emaille naambord of huisnummerbord is dan ook uniek.
Het is daarom mogelijk dat er zich zeer kleine afwijkingen in kleur en beeld voordoen.
Met name wanneer je het product van zeer dichtbij bekijkt, kunnen kleine oneffenheden

of kleine verschillen tussen borden onderling zijn waar te nemen.
 


Emaille naamborden en huisnummers van zeer hoge en mooie kwaliteit.
Onze artikelen zijn handgemaakt en in de oven gebakken. Daardoor worden ze zeer duurzaam en krijgen ze de mooie kenmerkende uitstraling.
Emaille huisnummers en naamborden van "Bij De Deur" worden volledig gemaakt met sjablonen waardoor het reliëf altijd mooi zichtbaar is.
U heeft bij ons de keuze uit verschillende vormen en formaten, maar liefst 16 kleuren,
3 lettertypes en maak uw keuze uit wel of geen omlijning/kader.


Hoe worden onze emaille borden precies gemaakt?
De emaille borden worden volledig handmatig geproduceerd.
Elk emaille bord gaat per kleur in de oven op ca. 800° C en wordt in 4 basisstappen geproduceerd.

 Eerst wordt het staal gesneden, gebold, en gepolijst. 
Vervolgens zal het staal volledig worden gespoten in de grondemaille en deze laag ingebrand in de oven. Hierna kunnen we de ondergrond kleur voor het huisnummer aanbrengen (hierboven blauw). Nadat deze kleur is aangebracht branden wij ook deze in op ongeveer 800° C.

 

 Hierna word met behulp van een sjabloon en emaillepoeder het nummer of de tekst op het bord (in dit geval wit) ingekleurd. Met een penseel wordt al het overtollige emaillepoeder zeer secuur weggeveegd zodat alleen het nummer en het eventuele kader in een witte poedervorm op het bord liggen. Het emaille bord gaat nu voor de laatste maal in de oven. Na deze laatste procedure is er een prachtig handgemaakt emaille bord waar u jarenlang plezier van heeft.
 
 

Kort gezegd is elk huisnummer dus voorzichtig en secuur getekend en verwarmd op 800 graden Celsius. Dit proces wordt herhaald voor elke kleur. Emailleren is een keramisch proces waarbij kleine veranderingen in luchtvochtigheid, temperatuur en tijd essentieel zijn voor de emaille kleur. Alleen nadat de emaille gesmolten en opnieuw afgekoeld is zal de ware kleur van het emaille te zien zijn. De productie van emaille borden is te vergelijken met de productie van handgemaakt blaasglas, waar er nooit twee dezelfde zijn.